Vsi potrebujemo nekoga

 

Vedno je veliko razlogov, zaradi katerih se odločiš, da boš prevedel neko knjigo. Pri Pasjih dnevih so me pritegnili »pasji«. Že prej sem sledila pisateljici Ericki Waller pri njenih drugih delih, ki, kot toliko dobrih knjig, niso prišle v izložbe velikih londonskih knjigarn, Pasji dnevi pa so dali slutiti, da ji bo tokrat zares uspelo. Ericko pri pisanju vodijo čustva, in kot rada ponavljam, tako pri likovni umetnosti kot pri umetnosti peresa, je to tisto, kar naredi delo edinstveno.

Ko človek bere, išče v knjigi svoje prijatelje, tiste iz življenja, tiste, ki bi si jih želel spoznati, potuje v domišljiji, četudi se ne premakne iz svojega naslanjača, nekam gre. Čar človeških misli. Knjiga je življenjska vzporednica treh ljudi, medsebojno neodvisnih, a hkrati prepletenih. Zgodba treh ljudi, ki potrebujejo pomoč, kot tu in tam vsi mi.

Ena izmed zgodb je Georgeva zgodba. Karakter, ki marsikomu ne bo všeč. Namrgoden, zadirčen, nesramen ostarel moški. Zoprn. Človek ga niti pozdraviti ne bi hotel, kaj pozdraviti, na drugo stran ceste bi stekel, samo da se mu izogne. A pod vsemi temi plastmi, je meni pripeljal nazaj mojega dedka. Je samo osamljen, prizadet, žalosten. Je človek, ki ne joka. Je nergač, ustaljen v svojih navadah. Zna delati le to, kar je delal celo življenje. Zaprt za dvojnimi vrati, brez stika z drugimi. On in njegova žena na drugi strani teh vrat. In kar je delal, je delal za ženo. A nikoli z ženo. Dve kolesi, ki sta se lahko vrteli le skupaj, a jima je os preprečevala, da bi se kadar koli vrteli po isti kolesnici.

Poppy je vse, kar je Georgu ostalo od žene. Pes, ki ga noče. A kaj, ko pes hoče njega. Pes ima samo njega. Psu je malo mar za žal besede. Pes odpusti, pozabi, v trenutku, ko ga pričaka objem.

Ali je bil pes tisti, ki je manjkal mojemu dedku? Morda. Ali bi ga to odprlo svetu, odprlo dvojna zaprta vrata? Ali bi odkrival nove poti? Ali bi prenehal neprestano delati? Ali bi se z ženo nekam odpeljala in nikomur nič povedala? Bi razpravljala o psu in kaj potrebuje? Bi se pes zvil med njiju, ko bi gledala televizijo? Bi ga oba takrat skupaj pobožala in bi se njuni roki srečali?

Psi v ljudeh zbudijo najboljše. Psi ljudi zbližujejo. Knjiga Pasji dnevi odpira vrata priložnostim … Ne bodimo tiho.