Avtor: Michael Morpurgo / Ilustracije: Michael Foreman

Prevod: Maja Lupša

Cena: 16,00 EUR

ISBN: 978-961-94079-0-5

Format: 32 strani, 215 x 300 mm, trda vezava

Primerno za: mlade bralce od 4. do 10 leta starosti. 

Ni čudodelnega prahu, samo človek. Nekoč je bilo jezero in ob njem vas Ballyloch, no … kraj Balloch je resničen in jezero ob njem še vedno razveseljuje domačine in množice turistov. V tistih časih je imel Ballyloch svojo posebnost, samotarskega orjaka, ki se je pred zlobo in nevednostjo sovaščanov umaknil na mali jezerski otoček. Ko mu je umrla mama, je ostal čisto sam, besed ni potreboval, ker jih ni imel komu podariti. V vas je prihajal, ko je bilo treba komu popraviti ali narediti novo streho. Takrat so bile strehe narejene iz ječmenove slame. In prav ječmenova slama je srčika zgodbe o ljudeh praznih glav, pohlepnih rok in brez odnosa do narave. Šele skorajšnja katastrofa jih nauči, zakaj in čemu rečemo vrednota. (Maša Uran, Mestna knjižnica Ljubjana)

Po knjigi NEŽNI VELIKAN sta leta 2006 Stephen McNeff in Mike Kenny napisala opero, ki je postala del železnega repertoarja Kraljeve opere.

Slovensko komorno glasbeno gledališče pa je v letu 2016 pripravilo po knjigi NEŽNI VELIKAN opero za otroke v slovenskem jeziku.